Frick & Hagberg

Fortfarande en klassiker

1 4 5
Skriven av
Uppdaterad 19 oktober 2024
Foto: Dubbel Original från Frick & Hagberg.

När den anrika foodtrucken Frick & Hagberg slog upp luckan 2013 så serverade de några av Sveriges bästa burgare, men efter några år så stängde de foodtrucken och öppnade restaurangen Frick & Son. Den blev inte heller långvarig, men under 2021 så öppnades faktiskt trucken igen – denna gång i Uppsala – och resultatet var strålande om än sig likt. Denna gång besökte vi deras deras halvpermanenta plats vid Bouleåker Boulebana i södra Uppsala, där de funnit sig tillrätta med sin mysiga uteplats. Vi beställde två burgare denna gång; en enkel Smack Jack med 130 gram kött, dubbel ost, tomat, rödlök, ketchup och majonnäs för 145 kronor, och en dubbel Original med 260 gram kött, gruyère, sallad, pickles, ketchup och burgardressing för 170 kronor.

Våra burgare hade samma unika Frick & Hagberg-utseende som alltid, med rejäla köttpuckar och deras väldigt klassiska potatisbröd. De använder Blumenthal-malen högrev och bringa, och köttet smakade väldigt gott. Det kunde dock ha varit både saftigare och haft en tydligare stekyta, och den välbeprövade malningsmetoden kom inte riktigt till sin rätt. Vår enkelburgare hade överlägset bäst ratio, och Smack Jack var favoriten av de två med väldigt klassiska smaker. Grönsakerna var fräscha, med krispig sallad och en tunnskivad och smakrik rödlök. Vi gillade även att de hade pepprat tomatskivan för extra smak. Gruyèreost i all ära, men smakerna i Original kändes nästan gammalmodiga och påminde om när Sveriges burgarscen var i sin linda. Brödet smakade gott och det höll ihop väl i vår Original, men brödet i vår Smack Jack var ganska smuligt och för hårt uppvärmt.

Frick & Hagberg har verkligen hittat en trevlig plats att stå på, och vi återvänder gärna för en klassisk burgare. Men samtidigt så har burgarscenen sprungit ifrån dem något, och de förvaltar snarare sitt arv än blickar framåt för att leda vägen som de en gång gjorde.

In English

When the almost legendary food truck Frick & Hagberg opened its hatch in 2013, they served one of the best burgers in Sweden, but after a few years they closed the food truck and opened the restaurant Frick & Son. It didn’t last long either, but in 2021 the truck actually opened again – this time in Uppsala – and the result was brilliant, albeit similar. This time around we visited them at their semi-permanent location at Bouleåker Boulebana in southern Uppsala, where they have settled in with a cosy patio. We ordered two burgers this time; a single Smack Jack with a 130-grams beef patty, two slices of cheese, tomato, red onion, ketchup and mayo for 145 SEK (14 USD), and a double Original with 260 grams of beef, Gruyère, lettuce, pickles, ketchup and burger sauce for 170 SEK (16.5 USD).

Our burgers had the same unique Frick & Hagberg look as always, with large patties and their very classic potato bun. They use Blumenthal ground chuck and brisket, and the meat itself was very tasty. However, it could have been both juicier and had a deeper crust, and the tried and tested grinding method didn’t really come into its own. Our single burger had the nicer ratio by far, and Smack Jack was the favourite of the two with very classic flavours. The vegetables were fresh, with crisp lettuce and a thinly sliced and flavoursome red onion. We also liked that they had peppered the tomato slice for extra flavour. Gruyère cheese is great, but the flavours in Original felt almost old-fashioned and reminded us of when Sweden’s burger scene was in its infancy. The bun tasted good and held together well in our Original, but the Smack Jack’s bun was quite crumbly and had been toasted too much.

Frick & Hagberg have certainly found a nice location, and we will gladly return for a classic burger. But at the same time, the burger scene has moved on from them a bit, and it’s more like they’re preserving their heritage than looking ahead to lead the charge as they once did.

Adress

Ulleråkersvägen 26, Uppsala Sweden

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering september 2024:
Vi har gjort ett återbesök på Frick & Hagberg och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 5/5 till 4/5.

Uppdatering april 2023:
Frick & Hagberg har startat foodtrucken igen.

Uppdatering november 2022:
Frick & Hagberg har stängt och öppnar förhoppningsvis igen under sommaren 2023. Vi uppdaterar recensionen om detta sker.

Uppdatering juni 2021:
Vi har gjort ett återbesök till Frick & Hagberg och anser att de ska behålla betyget 5/5.

Uppdatering april 2021:
Frick & Hagberg har startat foodtrucken igen, fast nu i Uppsala. En uppdaterad recension kommer så snart som möjligt.

Uppdatering april 2016:
Frick & Hagberg har lagt ner sin verksamhet

Recension från 18 juni 2021

Recension skriven av Linus Josephson

Frick & Hagberg är en smått legendarisk foodtruck som förtjänar en kort introduktion. De startade sin verksamhet 2013 i Stockholm, och var en av lanseringsrecensionerna när Burgerdudes.se öppnade sina dörrar under vintern 2014. Men våren 2016 serverade de sina sista burgare från trucken, och vi deltog faktiskt i en god men sorglig avskedsceremoni. I början av 2017 togs konceptet vidare till restaurangen Frick & Son, men de stängde stängde sina dörrar ett drygt år senare. Men under våren 2021 nåddes vi av de glädjande nyheterna att de hade startat igång foodtrucken igen – denna gång i Uppsala.

Menyn känns igen sedan tidigare, och burgarna kostar cirka 100 kronor för en enkel köttpuck på 130 gram, och ytterligare 40 kronor för en dubbelburgare. Vårt val föll på deras klassiska dubbla Smack-Jack för 145 kronor, med 260 gram kött, gruyère-ost, dressing, rödlök, tomat, pickles, majonnäs och ketchup. Till detta beställde vi deras dubbelfriterade pommes frites för 45 kronor.

Det var svårt att inte bli nostalgisk när vi hämtade vår burgare i luckan, och vår första tugga bekräftade att detta verkligen var en klassisk Frick & Hagberg-burgare. De tjocka och saftiga köttpuckarna var fint lösa med en rejäl kryddning samt en märkbar stekyta. Köttpuckarna var faktiskt nästintill för saftiga, och kunde gott ha fått vila en liten stund innan monteringen. Brödet från utomordentliga Leijon Stenugnsbageri & Konditori var härligt följsamt och höll ihop allt med bravur. Burgaren var kanske även aningen för mjuk, och det skulle vara önskvärt med något som bidrog med en lätt texturkonstrast. Pommes fritesen var precis som alltid riktigt dubbelfriterade och kunde nästan liknas vid små knapriga churros.

Det är glädjande för burgarsverige att Frick & Hagberg har börjat rulla på gatorna igen. Detta är en burgarklenod som borde bevaras, och deras burgare känns mer relevanta och unika än någonsin.

Frick & Hagberg is an almost legendary food truck that deserve a short introduction. They started out in 2013 in Stockholm, and were one of the first reviews we published when we launched Burgerdudes.se in the winter of 2014. But during the spring of 2016 they served their last burgers from the truck, and we attended their tasty but sad going away party. Their concept was reborn in the beginning of 2017 as Frick & Son, but that only lasted for about a year. But in the spring of 2021, we heard the great news that the food truck had started rolling again – this time in Uppsala.

Their menu is the same as before, with burgers costing between around 100 SEK (11.5 USD) for a single 130-gram patty burger, and an additional 40 SEK (4.5 USD) for a double burger. We ordered their classic double Smack-Jack for 145 SEK (17 USD), with 260 grams of beef, Gruyère cheese, burger spread, red onions, pickles, mayo and ketchup. We also ordered their double-fried French fries for 45 SEK (5 USD).

We felt a bit nostalgic when we picked up our burger, and the first bite confirmed that this really was the Frick & Hagberg burgers we know and love. The thick, juicy patties were loose and excellently seasoned, with a great crust. They were almost a bit too juicy, and could have done with some rest before assembly. The bun from Leijon Stenugnsbageri & Konditori felt great and did an excellent job of keeping everything in place. The only real concern was that the burger was a bit too soft, and we could have done with some different textures. Their French fries were double-fried as always, and almost reminded us of churros. Delectable!

We’re really happy for the Swedish burger scene that Frick & Hagberg have hit the road again. They’re a piece of burger history worth preserving, and their hamburgers feel more relevant and unique than ever before.

 

Recension från 08 november 2014

Recension skriven av Toby Lee

Foodtrucken Frick & Hagberg serverar främst lunch norr om Slussen (se deras veckoschema på Instagram), men det är alltid värt mödan att hitta dem.

Köttet är ekologiskt och mals enligt blumenthalmetoden. Potatisbrödet är saftigt och suger upp köttsafterna i botten, medan den egengjorda dressingen högst upp fogar samman brödet med salladen, löken och den halvsmälta gruyère-osten. Resultatet blir en otroligt mör burgare som nästan smälter i munnen. Köttet skulle kanske kunna ha lite mer stekyta, men det är en petitess i sammanhanget när allt annat är så bra.

Frick & Hagberg saknar för närvarande möjlighet att servera pommes frites under särskilt regelbundna former. Vi hoppas att det ändras snart.

Topplistor

Sociala medier