När den anrika foodtrucken Frick & Hagberg slog upp luckan 2013 så serverade de några av Sveriges bästa burgare, men efter några år så stängde de foodtrucken och öppnade restaurangen Frick & Son. Den blev inte heller långvarig, men under 2021 så öppnades faktiskt trucken igen – denna gång i Uppsala – och resultatet var strålande om än sig likt. Denna gång besökte vi deras deras halvpermanenta plats vid Bouleåker Boulebana i södra Uppsala, där de funnit sig tillrätta med sin mysiga uteplats. Vi beställde två burgare denna gång; en enkel Smack Jack med 130 gram kött, dubbel ost, tomat, rödlök, ketchup och majonnäs för 145 kronor, och en dubbel Original med 260 gram kött, gruyère, sallad, pickles, ketchup och burgardressing för 170 kronor.
Våra burgare hade samma unika Frick & Hagberg-utseende som alltid, med rejäla köttpuckar och deras väldigt klassiska potatisbröd. De använder Blumenthal-malen högrev och bringa, och köttet smakade väldigt gott. Det kunde dock ha varit både saftigare och haft en tydligare stekyta, och den välbeprövade malningsmetoden kom inte riktigt till sin rätt. Vår enkelburgare hade överlägset bäst ratio, och Smack Jack var favoriten av de två med väldigt klassiska smaker. Grönsakerna var fräscha, med krispig sallad och en tunnskivad och smakrik rödlök. Vi gillade även att de hade pepprat tomatskivan för extra smak. Gruyèreost i all ära, men smakerna i Original kändes nästan gammalmodiga och påminde om när Sveriges burgarscen var i sin linda. Brödet smakade gott och det höll ihop väl i vår Original, men brödet i vår Smack Jack var ganska smuligt och för hårt uppvärmt.
Frick & Hagberg har verkligen hittat en trevlig plats att stå på, och vi återvänder gärna för en klassisk burgare. Men samtidigt så har burgarscenen sprungit ifrån dem något, och de förvaltar snarare sitt arv än blickar framåt för att leda vägen som de en gång gjorde.
In English
When the almost legendary food truck Frick & Hagberg opened its hatch in 2013, they served one of the best burgers in Sweden, but after a few years they closed the food truck and opened the restaurant Frick & Son. It didn’t last long either, but in 2021 the truck actually opened again – this time in Uppsala – and the result was brilliant, albeit similar. This time around we visited them at their semi-permanent location at Bouleåker Boulebana in southern Uppsala, where they have settled in with a cosy patio. We ordered two burgers this time; a single Smack Jack with a 130-grams beef patty, two slices of cheese, tomato, red onion, ketchup and mayo for 145 SEK (14 USD), and a double Original with 260 grams of beef, Gruyère, lettuce, pickles, ketchup and burger sauce for 170 SEK (16.5 USD).
Our burgers had the same unique Frick & Hagberg look as always, with large patties and their very classic potato bun. They use Blumenthal ground chuck and brisket, and the meat itself was very tasty. However, it could have been both juicier and had a deeper crust, and the tried and tested grinding method didn’t really come into its own. Our single burger had the nicer ratio by far, and Smack Jack was the favourite of the two with very classic flavours. The vegetables were fresh, with crisp lettuce and a thinly sliced and flavoursome red onion. We also liked that they had peppered the tomato slice for extra flavour. Gruyère cheese is great, but the flavours in Original felt almost old-fashioned and reminded us of when Sweden’s burger scene was in its infancy. The bun tasted good and held together well in our Original, but the Smack Jack’s bun was quite crumbly and had been toasted too much.
Frick & Hagberg have certainly found a nice location, and we will gladly return for a classic burger. But at the same time, the burger scene has moved on from them a bit, and it’s more like they’re preserving their heritage than looking ahead to lead the charge as they once did.