När vi testade Knifetown Burgers för första gången under sommaren 2020 så hade de nyss öppnat sin lilla blå matvagn i det anonyma industriområdet i Knivsta, halvvägs mellan Stockholm Arlanda och Uppsala. Vi blev faktiskt lite överväldigade över hur gott det var, och de satte verkligen Knivsta på kartan. Denna gång hade vi möjlighet att äta oss igenom stora delar av deras meny, bland annat deras BBQ-burgare med dubbel cheddar, bacon, rödlök, krispsallad och rökig majonnäs. Vi beställde en 180-gramsvariant med två smashade 90-gramsköttpuckar för 134 kronor. Pommes frites och en läsk ingick på lunchen.
Burgarna serverades prydligt invirade i papper i en pappåse, tillsammans med en rejäl portion pommes frites. Och de såg magnifika ut när vi packade upp dem; prydligt hopbyggda med precis lagom ratio mellan kött, bröd och övriga ingredienser. Köttet var lika saftigt och smakrikt som tidigare, även om det var på gränsen till översaltat. Baconet bidrog med krispig textur och rökig sälta, och vi hade gärna sett lite mer syra för att balansera smakerna. Våra enda riktiga klagomål förra gången var att osten var lite klistrig och att brödet var aningen för mjukt, och detta hade nu åtgärdats genom att de bytt till en ny ost och ett nytt bröd. Den nya ekologiska cheddarosten var nu härligt krämig, och det nya brödet var exemplariskt med lagom stuns och ett småkrispigt smatter av sesamfrön på toppen. De andra ingredienserna stack inte ut nämnvärt, men bidrog ändå till helheten. Pommes fritesen var frasiga på utsidan, mjuka på insidan och hade en god potatissmak som inte tog över.
Knifetown Burgers lyckades faktiskt med konststycket att vara bättre än vid vårt första besök, och är ett oumbärligt besök nästa gång du åker förbi Knivsta. Och nu även Karlshamn.
In English
When we first visited Knifetown Burgers during the summer of 2020, they had just recently opened their small blue food wagon in Uppsala. We were actually blown away by how tasty our burger was. This time we were able to try several of their burgers, among them their BBQ Burger with double cheddar, bacon, red onions, lettuce and smokey mayo for 95 SEK (11 USD). We ordered their 180-gram burger with two smashed 90-gram patties for 134 SEK (13 USD), including french fries and a soft drink during lunch hours.
Our burgers came neatly wrapped in papper, served in a paper bag with a large portion of fries. And they looked magnificent when we unwrapped them, meticulously assembled with a great patty to bun ratio. The beef was just as juicy and tasty as we remembered it, even though it was on the verge of being too salty. The bacon added a nice, crispy texture and some smokey savoury flavours, and we would have liked something acidic to balance the flavours better. Last time, our only complaints were that the bun was a bit soft and that the cheese felt a bit gluey, and both of these things had now been addressed with an organic burger cheddar and a new bun that was soft yet firm and held a smattering of slightly crunchy sesame seeds on top. The other ingredients didn’t really stick out, but helped bring everything together. And the fries were crispy on the outside, soft on the inside and tasted really good.
Knifetown Burgers have actually managed to get better since our last visit, and are an unmissable stop the next time you’re passing through Uppsala.