Vi recenserade Babas för första gången redan i början av 2015 innan de ens flyttat till första riktiga restaurang i Högdalen i södra Stockholm, och sedan dess har mycket hunnit hända. De har bytt ägare, förnyat sin meny och dessutom öppnat restauranger över hela Sverige. Vi har såklart recenserat dem igen efter detta, men nu hade det gått några år och det var dags att se hur de stod sig nu. Denna gång beställde vi två olika olika burgare; en dubbel Adjaib med ost, bacon, lökringar, tomat, rödlök och chilimajonnäs för 150 kronor samt en Cheeseburgare med ost, pickles, senap, ketchup och burgardressing för 139 kronor. Pommes frites ingick i priset.
Burgarna serverades relativt snabbt och vi såg direkt att köttet var otroligt snyggt och lockande. Köttpuckarna var mört med precis lagom fetthalt och sälta, och en otroligt krispig och frasig stekyta. Just stekytan på köttet har alltid varit en favorit under våra besök och vi vet att de verkligen kan den delen. Därför blev vi besvikna över att de valt att matcha det med så torrt och kompakt bröd. När vi tittade på helheten kände vi att båda burgarna hade en ofokuserad smakbild, på lite olika sätt. Adjaib hade gott bacon och krispiga chili cheese, men underfriterade och smaklösa lökringar, medan cheeseburgarens ganska tråkiga och söta hamburgerdressing tog över alldeles för mycket. Hela cheeseburgaren var dessutom väldigt mjuk, då deras pickles inte alls var tillräckligt krispiga. Våra pommes frites var oljiga och faktiskt inte mycket att hurra för. Vi hade inte beställt in dem separat.
Även om Babas fortfarande serverar goda burgare så har de tappat gnistan något. Vi hoppas att de får lite nytändning så att deras goda förortsburgare får fortsatt spridning runt om i landet, för vi vet ju att de borde kunna prestera bättre än såhär.
In English
We first reviewed Babas in the beginning of 2015, before they’d even moved to their primary Högdalen location in Stockholm. And since then a lot has happened; they’ve changed owners, updated their menu and opened several restaurants throughout Sweden. We’ve reviewed them again since then of course, but it’s been a few years and it was time for an update. This time we ordered two different burgers; a double Adjaib with cheese, bacon, onion rings, tomato, red onions and chili mayo for 150 SEK (14 USD) and a Cheeseburger with cheese, pickles, ketchup, mustard and burger sauce for 139 SEK (13 USD). French fries were included in the price.
Our burgers arrived pretty quickly, and we were immediately impressed with the amazing quality of the beef patties. The meat itself was tender with just the right amount of fat, seasoning and crust. We’ve always liked the crust at Babas, and we weren’t surprised that it was so good. So we were very disappointed to see that they’d matched it with such a dry and compact bun. Looking at the burger as a whole, they felt pretty unfocused in different ways. Our Adjaib had great bacon with crispy and creamy chili cheese balls, but the onion rings were soggy and tasteless. And the burger sauce in our cheese burger was overpoweringly sweet. It was a bit too soft as well, as the pickles weren’t crispy enough. Our french fries were greasy and a bit of a let down, and we wouldn’t had ordered them separately.
Even though Babas still serve pretty good burgers, we feel that they’ve lost their spark somewhat. We hope that they regain it so that they can continue serving their tasty suburban burgers throughout Sweden, because we know that they can do better than this.