Gideonbergsgrillen – även känd som Giddegrillen i folkmun – öppnade 1953 och är lite av en institution i Västerås. Vi har fått in en hel del tips om den anspråkslösa grillkiosken genom åren, och de har en gedigen lista med snabbmat samt en handfull olika högrevsburgare. Intressant nog så tar Giddegrillen inte emot kortbetalningar, så det är endast kontanter som gäller. Så med sedlar i hand beställde vi en Sam’s som innehöll 180 gram högrev, cheddar, bacon och stekt lök för 95 kronor, och lade dessutom till 20 kronor extra för en portion pommes frites.
Det har kommit en hel del grillkiosker genom åren som har uppdaterat sitt koncept och börjat servera riktigt högklassiga hamburgare, men så var tyvärr inte fallet här. Det märktes direkt på det trista och torra brödet, den plastiga osten och den lätt brända smaken på baconet. Köttet var faktiskt okej, men trots att det var saftigt så smakade det mer salt än något annat. Den stekta löken hade ersatts med picklad rödlök, och trots att den visserligen smakade ganska gott så var den sladdrig utan att tillföra någon krispighet. Den stora mängden pommes frites imponerade visuellt, men det var en klassisk pappsmakande gatukökspommes som täckts med grillkrydda.
Det bästa med Gideonbergsgrillen var faktiskt priset i förhållande till portionsstorleken. Både pommes fritesen och själva burgaren var väldigt mättande, men det fanns i princip inget annat som verkligen lyfte i måltiden. Vi tycker faktiskt att Gideonsberg förtjänar en bättre hamburgare än denna, och det finns väldigt många burgare som är bättre i Västerås.
In English
Gideonbergsgrillen – known as Giddegrillen among the locals – is a classic grill kiosk in Västerås that first opened in 1953, and we’ve received many tips about their burgers over the years. This small and unassuming establishment has a long list of fast-food items, and a handful of chuck burgers. Interestingly enough they don’t take card payments, so cash is king here. So grabbing a wad of cash, we ordered a Sam’s Burger with a 180-gram patty, cheddar, bacon and fried onions for 95 SEK (11 USD). We also added an additional 20 SEK (2 USD) for an order of french fries.
We’ve seen quite a few grill kiosks over the years who have updated their concept and started to serve really high-quality craft burgers, but Giddegrillen isn’t one of them. This was immediately noticeable in the dry bun, the low quality cheese and the slightly too burnt bacon. The beef patty was actually quite okay, but despite being nice and juicy it mainly tasted of salt. The fried onions had inexplicably been replaced with pickled red onions, and despite tasting rather nice it was sloppy without adding any crispy textures. The large amount of french fries was of the classic grill kiosk variety, tasting like cardboard and covered with a spice mix.
The best part about our meal at Gideonbergsgrillen was that we got a lot of food for our money. Both the french fries and the burger were really filling, but there weren’t really any other positives with our meal. Gideonsberg definitely deserve a better burger than this, and there are far better options in and about Västerås.