Hamburgeriet

Lite svajigt på tronen

1 3 5
Skriven av
Uppdaterad 26 oktober 2023
Foto: Dubbel Cheeseburger från Hamburgeriet.

Hamburgeriet ligger i Kopparlunden i Västerås, men vi på Burgerdudes har följt deras resa sedan ICA Vallby-tiden – och har recenserat dem flera gånger sedan 2017. De är fortsatt en populär destination hos Västeråsborna, inte minst tack vare deras ägares starka personlighet och närvaron i sociala medier. Menyn bjöd på tiotalet olika köttburgare, och vi beställde en dubbel Cheeseburger med burgarost, pickles, rödlök, majonnäs, senap och ketchup samt en dubbel Superstar med burgarost, bacon, rödlök, krispsallad, pickles och burgardressing. De kostade 149 kronor styck (enkelburgare kostade 115 kronor), inklusive pommes frites.

Våra burgare såg förvånansvärt olika ut när de serverades. Visst att det var olika toppings på, men vår Cheeseburger var märkbart bredare och plattare ut än vår högsmala Superstar. Köttet i båda var smakrikt och gott, men texturen var lite mjukare och saftigare i vår Superstar, så visst var det en viss skillnad mellan hur de tillagat köttet i båda burgarna. Köttet var dessutom översaltat, och sältan förstärktes av att de använt sig av en saltgurka snarare än syrligare dillpickles. Men annars var vår Cheeseburger lite för tam i smakerna, och hade mått bra av mer ost, lök och sås. För trots den ganska goda smaken från köttet och brödet så lyfte inte övriga smaker. I vår Superstar hjälpte baconet till mycket rent smakmässigt, men det var lite upphackat och försiktigt stekt vilket gav burgaren en jämnmjuk textur. Våra pommes frites var av klassisk gatukökstyp, men portionen var stor och de var dessutom välfriterade och välkryddade.

Vi vet att Hamburgeriet har både ambitionen och kunskapen att servera riktigt goda burgare, men vi kan inte blunda för den ojämna kvaliteten och kompositionen. Men hos Hamburgeriet får du fortfarande goda, prisvärda och mättande burgare, och vi hoppas att de kämpar vidare med detaljerna och rutinerna inför vårt nästa besök.

In English

Hamburgeriet can be found in Kopparlunden in Västerås, but we at Burgerdudes have followed their journey since the ICA Vallby days – and have reviewed them several times since 2017. They remain a popular destination in Västerås, largely due to their owner’s strong personality and social media presence. The menu offered ten different beef burgers, and we ordered a double Cheeseburger with American cheese, pickles, red onion, mayo, ketchup and mustard, and a double Superstar with American cheese, bacon, red onion, lettuce, pickles and burger sauce. They cost 149 SEK (13.5 USD) each (single burgers cost 115 SEK (10.5 USD)), including french fries.

Our burgers looked surprisingly different when they arrived. Sure, there were different toppings on them, but our Cheeseburger was noticeably wider and flatter than our tall and narrow Superstar. The patties in both of them tasted very good, but the texture was a bit softer and juicier in our Superstar, so they had clearly been cooked differently. But otherwise our Cheeseburger was a little too tame in terms of flavours, and would have benefited from more cheese, onion and sauce. Despite the flavoursome meat and buns, the other ingredients didn’t really stand out. In our Superstar, the bacon helped a lot in terms of flavour, but it was finely chopped and a bit undercooked, making the burger a bit too soft. Our french fries were of the regular grill kiosk variety, but there was a large portion and they were also well-fried and nicely seasoned.

We know that Hamburgeriet have both the ambition and knowledge to serve really good burgers, but we can’t ignore the uneven quality and assembly. Hamburgeriet still offer tasty, affordable and filling burgers, and we hope that they continue to work on the details and routines ahead of our next visit.

Adress

Varmvalsvägen 17, Västerås Sweden

Mer information

Youtube-video

Uppdateringar

Uppdatering september 2023:
Vi har gjort ett återbesök på Hamburgeriet och anser att de har sänkt kvaliteten jämfört med våra tidigare besök. Vi har därför sänkt betyget från 4/5 till 3/5.

Uppdatering april 2021:
Vi har gjort ett återbesök på Hamburgeriet och anser att de ska behålla betyget 4/5.

Recension från 16 april 2021

Recension skriven av Selin Safer

Första gången som vi besökte Hamburgeriet i Västerås var 2017, och då hade de bara ett litet bås längst in på Ica Vallby. Sedan dess har de expanderat och öppnat en riktig restaurang i en stor och nybyggd lokal i Kopparlunden. Även menyn har ändrats, från lappar där du själv väljer ingredienser till en riktig meny med färdigkomponerade burgare. Denna gång beställde vi in en dubbel Bacon Cheeseburger med bacon, dubbel ost, husets sås och stekt lök samt en dubbel Hot Mess med dubbel ost, chipotlemajonnäs, färsk jalapeño och picklad rödlök. Burgarna kostade 119 kronor styck och i priset ingick även vanliga pommes frites. Vi valde att uppgradera en portion till Garlic fries med Grana Padano-ost, rökt vitlöksmajonnäs och vårlök för ytterligare 35 kronor.

Hamburgarna hämtades direkt från det öppna köket, och låg fint upplagda på brickor. Köttet såg ut att vara välstekt och båda burgarna såg riktigt saftiga ut. Det första vi noterade var det otroligt mjuka brödet, som kommer från ett närliggande bageri. Det var fluffigt, smakrikt och ordentligt rostat – en riktig fullträff. Köttet hade en fin stekyta, och smakade riktigt gott. Däremot så var köttpuckarna lite för kompaka för vår smak, och köttet i vår baconburgare hade saltats lite för lite. Utöver detta så tyckte vi att smakerna uteblev något; såserna smakade väldigt lite, och trots jalapeñon så bjöd inte vår Hot Mess på någon som helt styrka. Vi gillade smakerna och baconet i vår Bacon Cheeseburger, men den var lite för mjuk överlag rent texturmässigt. Pommes fritsen var välfriterade, och trots att de saknade salt så var det lätt åtgärdat. Och våra Garlic fries var riktigt goda.

Burgarna på Hamburgeriet är prisvärda och håller hög kvalitet, och om du befinner dig i norra Västerås så finns det fortfarande en riktigt stabil hamburgare att hämta här.

Our first visit to Hamburgeriet in Västerås was in 2017, and back then they were tucked away inside the large convenience store in Ica Vallby. Since then they’ve expanded to a large and newly built restaurant in Kopparlunden. They’ve also changed their menu, from choosing your own toppings to choosing burgers from a real menu. This time we ordered a double Bacon Cheeseburger with bacon, double cheese, house sauce and fried onions plus a double Hot Mess with double cheese, chipotle mayo, fresh jalapeños and pickled red onions. Our burgers cost 119 SEK (14 USD), including an order or regular fries. We also upgraded one of our sides to Garlic fries with Grana Padano cheese a smoked garlic mayo and spring onions for an additional 35 SEK (4 USD).

Our burgers came directly from the open kitchen area, neatly served on trays. The beef patties had a nice crust and looked really juicy. The first thing we noticed was the super soft bun from a local bakery. It was fluffy, tasty and excellently toasted on the inside, and a real highlight of our meal. The patty’s had a proper crust and tasted nice, but we would have preferred them a bit looser and less compact, and our bacon burger’s patty needed more salt. Our sauces were a bit lacking in the taste department as well, and even though our Hot Mess included fresh jalapeños it wasn’t spicy at all. We liked the flavours and the bacon in our Bacon Cheeseburger, but it was a bit too soft overall. The French fries were properly fried with a nice crisp, and even though they could have done with more salt this was easily remedied. The Garlic fries were really good too.

Hamburgeriet serve high quality burgers at an excellent price-point, and if you’re in the north parts of Västerås you really can’t go wrong with their burgers.

Recension från 01 november 2017

Recension skriven av Stefan Wadstedt

Vi har fått många tips om det diskret undangömda burgarstället Hamburgeriet längst in på Ica Vallby i Västerås, så det vi hade höga förväntningar när vi kom på besök. Deras meny består av ett antal kundfavoriter, samt möjligheten att bygga sin egen burgare. Den pratsamme kocken berättade att han laborerat med ett antal olika blandningar av kött innan han bestämde sig för 100 procent högrev av god kvalitet för sina burgare.

Vi beställde en enkel burgare med en köttpuck på 150 gram, cheddar, bacon, isbergssallad, picklad rödlök och srirachamajonnäs. Burgaren såg lovande ut och vi högg in med stor entusiasm. Brödet från Stenugnsbageriet i Köping var mycket gott, och var fluffigt och fint på insidan trots ett något frasigt yttre. Köttet var saftigt och lagom packat med en rejäl stekyta och mycket smak, även om lite mer salt och peppar inte hade skadat. Den krispigt fräscha salladen, det knapriga baconet och den trevliga cheddarsmaken från den välsmälta osten bidrog till att vi verkligen uppskattade den här burgaren. Srirachamajonnäsen passade dessutom perfekt på burgaren och bidrog med en fin harmoni med sin hetta.

En burgare med krispiga pommes frites och en dippsås kostar 89 kronor, vilket gör Hamburgeriet till ett solklart val för alla i närheten av Västerås.

Topplistor

Sociala medier