Ribhaus är en av föregångarna inom hantverksburgare i Sverige, och vi testade deras koreanska fusionburgare för första gången redan 2015. De deltog dessutom på vårt första Stockholm Burger Fest året därefter, och har länge varit en favorit i Västerås där de har två enheter – en i Slakteriet och en i shoppingkvarteret Erikslund. Ett tag fanns de även i Sydkorea, men den restaurangen verkar ha stängt. På senare tid har dock glöden falnat avsevärt, och när grundaren Joe Morris nyligen sålde hela konceptet så kände vi en oro över att kvaliteten skulle sjunka. Vi besökte restaurangen i Erikslund och trots att flera av burgarna på menyn var likadana så hade alla burgare med bacon försvunnit – och med den klassikern Bacon Jamm. Vi beställde därför en dubbel Hausburger med dubbel ost, sallad, lök, pickles och burgardressing samt en dubbel Dr Seoul med dubbel ost, kimchi, sallad och vitlöksmajonnäs. De kostade 159 kronor styck inklusive pommes frites. Läsk ingick på lunchen.
Vid första anblick såg våra burgare ut som klassiska Ribhaus-burgare, med snygga sesambröd och såsdressat kött. Men illusionen bröts så fort vi tagit vår första tugga, för smakerna satt inte alls. Vår Hausburger påminde om en gatuköksburgare, och det var något i deras burgardressing som påminde om orientdressing. Köttet var svårtuggat och lite knaprigt, och vårt bröd borde ha rostats mer på insidan. Picklesen var smakrika och söta, men alldeles för mjuka och tillförde därför inget krisp. Dr Seoul var riktigt trist, och den starka kimchismaken dominerade helt. I stället för att bidra med lite fermenterade smaker så blev hela burgaren mest sur och salt. Pommes fritesen var i alla fall klart godkända.
Ribhaus har tyvärr gått från att vara en oumbärlig burgardestination i Västerås till att bli en hamburgerrestaurang utan vare sig finess eller fingertoppskänsla. Snacka om att de har sänkt ribban.
In English
Ribhaus is one of the craft burger pioneers in Sweden, and we tested their Korean fusion burgers for the first time back in 2015. They also participated in our first Stockholm Burger Fest the following year, and have been a favourite in Västerås where they have two units – one in Slakteriet and one in the Erikslund shopping district. For a while they also had a presence in South Korea, but that restaurant seems to have closed. Lately, however, the passion has faded dramatically, and when founder Joe Morris recently sold the entire concept, we were concerned that their quality would drop further. We recently visited their Erikslund restaurant and noticed that even though many of the burgers on the menu were the same, all the bacon burgers had disappeared – and with them the classic Bacon Jamm. So we ordered a double Hausburger with double cheese, lettuce, onions, pickles and burger dressing and a double Dr Seoul with double cheese, kimchi, lettuce and garlic mayo. They cost 159 SEK (14 USD) each including fries. A soft drink was included during lunch.
Our burgers looked like typical Ribhaus burgers at first glance, with nicely sesame-coated buns and sauce-dressed patties. But the illusion was shattered as soon as we took our first bite, because the flavours weren’t there at all. Our Hausburger reminded us of a grill kiosk burger, and there was something in their burger sauce that really didn’t sit right with us. The beef was chewy and a bit crunchy, and our buns ought to have been toasted more on the inside. The pickles were flavourful and sweet, but far too soft and therefore did not add any crunch. Dr Seoul was really boring, and the strong kimchi flavour was completely overpowering. Instead of adding some deep fermented flavours, the whole burger was mostly sour and salty. At least the fries were decent.
Ribhaus have unfortunately gone from being an unmissable burger destination in Västerås to becoming a hamburger joint without any finesse or attention to detail that we no longer can recommend.