Att säga att Butcher’s Burgers i Växjö är ett av de ställen vi har fått flest tips om de senare åren är ingen överdrift. Restaurangen har varit en lokal favorit sedan de värmde upp stekbordet för första gången 2018, och nu har vi äntligen haft möjlighet att göra ett besök. Vi beställde in deras Butcher’s Cheese med trippel cheddar, picklad lök, tomat och burgardressing för 115 kronor samt månadens burgare Wieslander’s med tryffelost, bacon, rå lök, chipotlemajonnäs och chilibearnaisesås för 150 kronor. Pommes frites ingick i priset.
Burgarna serverades i pappersfickor på metallbrickor, och vi reagerade direkt på att brödet såg alldeles för stort ut. Som tur var så hade brödet – från bageriet tvärs över gatan – en extremt fluffig textur och en stabil rostning. Köttet hade trevlig smak och en fin kryddning, men kändes tyvärr något kompakt och tuggig. Smakprofilen i vår Butcher’s Cheese var alldeles för försiktig, och vi hade hoppats på mer smak – framförallt i deras burgardressing. Vi uppskattade i alla fall de fräscha grönsakerna som lyfte smakerna och texturen. Månadsburgaren Wieslander’s tyckte vi inte alls fungerade 0ch smakerna var långt ifrån harmoniska. Det hände för mycket helt enkelt, och smakerna spretade åt för många håll. Pommes fritesen var av hög kvalitet, och utöver den rejäla portionen så hade de även en härligt krispig textur och en gedigen och riktigt god potatissmak.
Burgarna på Butcher’s Burgers är helt klart godkända, men vi hade hoppats på lite mer fingertoppskänsla både i kompositionen och i tillagningen. Det märks att de använder sig av högkvalitativa råvaror och att de är väl värda ett besök när du inte vill besöka någon av de större kedjorna i Växjö.
In English
It’s no exaggeration to say that Butcher’s Burgers in Växjö is one of the places we’ve received the most tips about in recent years. The restaurant has been a local favourite since they heated up the grill for the first time in 2018, and now we finally had the opportunity to visit. We ordered their Butcher’s Cheese with triple cheddar, pickled onion, tomato and burger dressing for 115 SEK (10.5 USD) and their burger of the month Wieslander’s with truffle cheese, bacon, raw onions, chipotle mayonnaise and a chilli béarnaise sauce for 150 SEK (13.5 USD). French fries were included in the price.
Our burgers arrived in paper pockets on metal trays, and we immediately noticed that the bun looked way too big. Fortunately, the bun – from the bakery across the street – had an extremely fluffy texture and had been toasted nicely. The meat had a nice flavour and great seasoning, but it’s texture was sadly a bit dense and chewy. The flavour profile of our Butcher’s Cheese was far too subtle, and we were hoping for more flavours – especially in their burger dressing. However, we did appreciate the fresh vegetables that enhanced the flavours and texture. The Wieslander’s monthly burger did not work at all for us and the flavours were all over the place. There was simply too much going on, and the flavours went in too many directions. The fries were of high quality, and in addition to the large portion, they also had a wonderfully crispy texture and a solid and really tasty potato flavour.
The burgers at Butcher’s Burgers are definitely worth checking out, but we were hoping for a little more attention to detail in both composition and preparation. You can tell that they use high quality ingredients, making them well worth a visit when you don’t want to visit one of the bigger chains in Växjö.