Om du ska ta dig från fastlandet till Visby från Nynäshamn, Oskarshamn eller Västervik så är Destination Gotland det flytande valet. Båtarna går skytteltrafik året runt och väl på plats har du några timmar till sjöss. Ett sätt att fördriva tiden är självklart att äta. Vi testade deras burgare 2021 och blev otroligt besvikna, men valde att ge dem en ny chans eftersom vi hört att de gjort om sin meny. Deras Öjnburgare med bacon och fryspuckar hade nu bytts ut med deras nya Smashburgare; en ganska klassisk cheeseburgare med dubbel svenskt kött, svensk burgarcheddar, silverlök och majonnäs och serverades i ett potatisbröd. Den kostade 199 kronor inklusive pommes frites och en dippsås.
Burgaren såg markant bättre ut än tidigare, framförallt köttet såg otroligt mycket trevligare ut med en fin crust och proportioner som kändes mycket mer balanserade än tidigare. Tyvärr så var köttet torrt, och vi misstänker att det fått ligga i ett värmeskåp mellan stekning och servering. Osten hade inte heller hunnit smälta, och var mer seg än krämig. Vi uppskattade att det fanns majonnäs, men den var väldigt mild i smaken och samma sak gällde den ganska intetsägande löken. Vi saknade både syra och smak, och detta hade kunnat åtgärdats med lite mer krispiga texturer och ingredienser som pickles, ketchup eller senap. Nu blev det alldeles för avskalat, och vår burgare kändes rätt tråkig. Pommes fritesen var i alla fall välfriterade, och den tillhörande dippsåsen var riktigt smakrik med en lätt hetta. Hade vi till exempel fått den i burgaren så hade måltiden genast blivit mer intressant.
Vi uppskattar att Destination Gotland har uppdaterat sin burgare, men trots att den är mycket bättre än tidigare så räcker inte riktigt detta för att ro allt i hamn. Nästa resa håller vi oss nog till köttbullarna om inget annat förändras.
In English
If you’re travelling from the Swedish mainland to Visby from Nynäshamn, Oskarshamn or Västervik, taking a Destination Gotland ferry is the obvious choice. The boats run shuttle services all year round and once in place you have a few hours at sea. One way to pass the time is of course to eat. We tried their burgers in 2021 and were incredibly disappointed, but chose to give them another chance because we heard that they had revamped their menu. Their Öjnburgare with bacon and frozen patties had now been replaced with their new Smashburger; a fairly classic cheeseburger with double Swedish beef patties, Swedish burger cheddar, white onions and mayo in a potato bun. It cost 199 SEK (19 USD) including french fries and a dipping sauce.
Our burger looked significantly better than last time, particularly the patties which had a nice crust and proportions that felt much more balanced than before. Unfortunately, the beef was dry, and we suspect it had been left in a warming cabinet between cooking and serving. The cheese hadn’t had time to melt either, and was more chewy than creamy. We appreciated that they had mayo, but it was very mild in flavour, as was the rather plain onion. We missed both acidity and flavour, and this could have been remedied with a little more crunchy textures and ingredients like pickles, ketchup or mustard. Now it was too stripped down, and our burger felt quite boring. At least the fries were well cooked, and the accompanying dipping sauce was really tasty with a slight heat. Had it been added to our burger, for example, our meal would have been much more interesting.
We appreciate that Destination Gotland have updated their burger, but even though it is better than before, it’s not quite enough to get a passing grade yet. Next trip we will probably stick to the meatballs instead unless something else changes.