Burger Joint New York brukade kallas för New Yorks hemligaste burgarställe, och när vi recenserade dem i början av 2017 låg de bakom ett stort, rött draperi i hotellet Le Parker Méridiens lobby. Under pandemin stängde de sina restauranger (inklusive de som fanns utomlands), men nu har Thompson Central Park tagit över hotellet, och vi har fått höra att den nyöppnade Burger Joint New York bakom skynket fortfarande har samma personal som tidigare. Kontrasten från lyxhotell till ett stökigt rum med klisterlappar och klotter på väggarna var otroligt härlig att uppleva.
Vi fick snabbt ett bord och beställde in två olika hamburgare: en Double Cheeseburger med ”the works” (sallad, tomat, lök, pickles, majonnäs, senap och ketchup) för 20 USD (220 kronor) samt en Cheeseburger med bacon och honey mustard för 13 USD (145 kronor). Burgarna serverades väldigt snabbt och vi såg direkt flera missar då de var slarvigt monterade, till den grad att ingredienserna i vår dubbelburgare nästan föll ut ur brödet. Köttpuckarna var dessutom kompakta, och brödet var torrt och föll sakta men säkert sönder under måltidens gång. Baconet var åtminstone krispigt och gott, och grönsakerna var fräscha och tillförde både smak och textur. Såsen vi beställt till vår enkla cheeseburgare som en dippsås bredvid burgaren, och det kändes trist överlag att de hade missat så här pass många detaljer.
Burger Joint New York har en härlig stämning, och det är fortfarande ganska kul att kliva in på restaurangen. Men det känns mer som en turistattraktion än en bra burgarrestaurang numera, och vi rekommenderar egentligen främst ett besök om du vill uppleva lite burgarhistoria.
In English
Burger Joint New York used to be known as New York’s hidden burger gem, and when we first reviewed them back in the beginning of 2017 they could be found behind a big, red curtain in Le Parker Méridien’s hotel lobby. During the pandemic they closed shop (including their international locations), but now Thompson Central Park have taken over the hotel – and we’d heard that the newly reopened Burger Joint New York still has the same staff as before. The contrast from walking in from a fancy hotel lobby to a gritty room full of stickers and tagged walls was kind of amazing.
We were quickly seated and ordered two burgers: a Double Cheeseburger with ”the works” (lettuce, tomato, onions, pickles, mayo, ketchup and mustard) for 20 USD plus a Cheeseburger with bacon and honey mustard for 13 USD. Our burgers arrived very quickly, and we immediately noticed several mistakes. They hadn’t been assembled with any attention to detail at all, and the ingredients in our double burger almost fell out of the bun when we picked it up. The patties were compact, plus that the bun was dry and started to fall to pieces throughout our meal. At least the bacon was crispy and tasty, and we appreciated the texture and freshness from the vegetables. The sauce that we’d ordered for our single cheeseburger came as a dipping sauce next to our food, and we were overall pretty disappointed with the lack of effort they’d put into our meal.
Burger Joint New York has a great atmosphere, and it’s still a cool feeling walking into the restaurant. But this time it felt more like a tourist attraction than a good burger place, and we’d mainly recommend a visit if you want to experience a piece of burger history.