Au Cheval är en av världens bästa burgarrestauranger, men både prisbilden och svårigheten att få bord har gjort att alla inte kan besöka dem. Så när de lanserade syskonkonceptet Small Cheval för några år sedan var vi helt sålda, då kvaliteten var otroligt snarlik (förutom tillgången på ägg och bacon) till ett mycket lägre pris. Small Cheval har sju enheter i Chicago, och denna gång besökte vi den i Fulton Market och möttes av en charmigt och avslappnat industriell lokal med träbord, stolar och exponerade tegelväggar – samt dämpad belysning för en trevligt inbjudande känsla.
Vi beställde deras Signature Double Cheeseburger med dubbelt kött, amerikansk cheddar, lök, pickles och dijonnäs för 12 dollar (130 kronor), och den såg riktigt inbjudande ut med två välstekta köttpuckar med en gyllenbrun yta och täckta med krämig smält ost. Köttet var smakrikt med en lagom sälta och djup pepprighet, men tyvärr även ganska kompakt och inte tillräckligt saftigt. Brödet såg också bra ut, men det saknade den mjuka fluffigheten som vi fått vid tidigare besök. Det kändes helt enkelt inte särskilt färskt, vilket var en ganska stor besvikelse. Men bortsett från burgarens konsistens så kände vi i alla fall igen många av smakerna. Osten var en ljuspunkt i upplevelsen – perfekt smält och med tryck i smakerna som kompletterade köttet utmärkt. Dijonnäsen var välbalanserad med en trevlig syrlighet som bröt igenom det feta köttet och osten, men det lyfte inte burgaren hela vägen. Här hjälpte i alla fall de utmärkta picklesens syra en del.
Sammanfattningsvis var vårt besök på Small Cheval en blandad upplevelse, och de lever inte längre upp till sitt äldre syskons otroligt höga nivå. De brukade vara ett prisvärt alternativ till fantastiska Au Cheval, men nu rekommenderar vi egentligen att du bara besöker originalet eller något annat av Chicagos många fantastiska burgarhak.
In English
Au Cheval is one of the world’s best burger restaurants, but both the pricing and the difficulty of getting a table has made it difficult for everyone to visit. So when they launched their sibling concept, Small Cheval, a few years ago, we were completely sold, as the quality was incredibly similar (except for the availability of eggs and bacon) for a much lower price. Small Cheval has seven units in Chicago, and this time we visited the one in Fulton Market and were greeted by a charming and casually industrial space with wooden tables, chairs and exposed brick walls – as well as dim lighting for a pleasantly inviting feel.
We ordered their Signature Double Cheeseburger with double beef patties, American cheddar, onions, pickles and a Dijon mayo for 12 USD, and it looked really inviting with two well-cooked patties with a golden brown crust and covered with creamy melted cheese. The beef was flavourful with just the right amount of saltiness and a deep peppery flavour, but it was also sadly quite dense and not juicy enough. The bun also looked good, but it lacked the soft fluffiness we’d enjoyed during previous visits. It simply just didn’t feel very fresh, which was quite a disappointment. However, apart from the texture issues, we did recognise many of the flavours. The cheese was a highlight – perfectly melted and with a burst of flavour that complemented the meat excellently. The dijon mayo was well balanced with a nice acidity that broke through the fatty patty and cheese, but it didn’t lift the burger all the way. Here, at least, the acidity from the excellently tart pickles helped a bit.
In conclusion, our visit to Small Cheval was a mixed experience, and they no longer live up to the incredibly high standards of their older sibling. They used to be an affordable alternative to the amazing Au Cheval, but now we recommend just visiting the original or one of Chicago’s many other great burger joints instead.