Hardee’s öppnade i North Carolina 1960, med strategin att etablera sig i småstäder där McDonald’s eller Burger King inte fanns. Detta genidrag ledde till att de hade fler än 2500 enheter i början av 90-talet. Kort därefter köpte Carl’s Jrs moderbolag upp Hardee’s som ett sätt att inta östkusten utan konkurrens. Genom att sakta men säkert ta över menyn och den grafiska profilen är bolagen idag i praktiken likadana, med skillnaden att Hardee’s har fler än 1500 restauranger på USA:s östkust och Carl’s Jr har fler än 1000 restauranger med fokus västerut.
Efter den historielektionen kan vi prata om burgarna, som då är samma på båda ställen. Vi beställde en Double Bacon Cheeseburger med två köttpuckar, ost, bacon, sallad, tomat, lök och majonnäs för cirka 12 dollar (120 kronor), inklusive läsk och en liten pommes frites. Och burgaren såg tyvärr ganska tråkig ut. Köttet hade en ganska tuggig konsistens och en tydligt fekjkrökt smak som påminde om snabbmatskedjorna. Men det positiva med det var att det åtminstone smakade något. Brödet var också torrt och tråkig, men vi uppskattade baconets smak och trevliga textur. Övriga ingredienser – framförallt grönsakerna – gjorde att smakerna påminde om McDonald’s, vilket blev lite lustigt då den grillade smaken påminde mer om Burger King. Fast det var ändå rätt trevligt i sin enkelhet, och ett klart steg över den slafsiga snabbmaten tack vare lite bättre kött.
Carl’s Jr serverar burgare som är snäppet ovanför snabbmatsburgarna, så om du är på språng och behöver en snabb måltid så är de ett helt acceptabelt alternativ. Men förvänta dig inget extraordinärt.
In English
Hardee’s opened in North Carolina in 1960, with the strategy of establishing themselves in small towns where McDonald’s or Burger King did not exist. This stroke of genius led them to have more than 2500 units by the early 90s. Shortly afterwards, Carl’s Jr’s parent company bought out Hardee’s as a way to enter the East Coast without competition. By slowly but surely taking over their menu and graphic profile, the companies are today virtually the same, with the difference that Hardee’s has more than 1500 restaurants on the US East Coast and Carl’s Jr has more than 1000 restaurants focused on the West.
After that history lesson, we can talk about the burgers, which are the same at both places. We ordered a Double Bacon Cheeseburger with two beef patties, cheese, bacon, lettuce, tomato, onion and mayo for 12 USD, including a soda and small fries. Unfortunately, our burger looked pretty boring. The patty had a rather chewy texture and a distinct artifically smoky meaty flavour reminiscent of the fast food chains. But the good thing about it was that at least had some flavour. The bun was dry and boring as well, but we appreciated the flavour and nice texture of the bacon. The other ingredients – especially the vegetables – made the flavours reminiscent of McDonald’s, which was a bit funny as the grilled taste was more reminiscent of Burger King. Still, it was quite nice in its simplicity, and a definite step above the bland fast food chains.
The burgers at Carl’s Jr are a step above fast food burgers, so if you’re on the go and need a quick meal, they’re a perfectly acceptable option. But don’t expect anything extraordinary.