George Motz är kanske ett av världens främsta namn inom hamburgervärlden. Han började som filmskapare, författare och fotograf men efter att ha gjort dokumentären Hamburger America 2004 så blev han USA:s främsta hamburgerkonnässör. Numera syns han regelbundet i The Burger Show och han reser runt och kör popups med sin signaturburgare – en klassisk Oklahoma Onion Burger. Vi har träffat honom och ätit hans burgare under hans turné i Europa, men det var under ett besök på matmarknaden Smorgasburg i New York som vi äntligen kunde recensera hans burgare på riktigt.
Kön till George Motz Oklahoma Smash ringlade sig långt genom hela Smorgasburg, så pass att funktionärer fick komma och hjälpa till. Kön rörde sig ändå relativt snabbt, då de körde två fulla stekbord. Vår burgare serverades invirad i papper på en tallrik med ett par skivor pickles vid sidan av, och kostade 8 USD (85 kronor). Burgaren kändes lätt i handen, och vi möttes av en fin crust. Köttet kändes ganska finmalet, men hade ändå en väldigt trevlig textur. Löksmaken var framträdande, men inte så mycket att den tog över utan den spelade harmoniskt med den otroligt krämiga och härliga osten som var smält till perfektion. Potatisbrödet de använde denna gång var lite stort, och en dubbelburgare hade nog passat bättre rent proportionsmässigt. Men vi kan ändå inte undgå att nämna att beslutet att byta bröd var ett politiskt ställningstagande som vi värdesätter högt. Allt som allt är dock vår Oklahoma Smash lite mjuk, och de två picklesskivorna vi fick räckte inte till för att ändra på detta.
George Motz serverar en stabil burgare i rasande takt, och är en härlig upplevelse som är värd att köa för. Vi ser dessutom otroligt mycket fram emot att få se honom göra det han kan bäst när han öppnar sin restaurang i Brooklyn så småningom.
In English
George Motz is probably the most prominent name on the global burger scene. He started out as a film-maker, author and photographer, but after making the documentary Hamburger America back in 2004 he quickly became known as the leading burger connoisseur in the U.S. Nowadays he can be seen regularly on The Burger Show and he’s constantly doing popups with his signature burger – a classic Oklahoma Onion Burger. We’ve met with him and tried his burgers during his European tours, and during a visit to the food market Smorgasburg in New York we finally got to review his burgers for real.
The queue to George Motz Oklahoma Smash was long and worked its way throughout Smorgasburg, and staff even had to come and straighten it out. But thankfully the lines moved at a steady pace, thanks to them using two full-packed griddles. Our burger came wrapped in paper on a plate, with a couple of pickles on the side, and cost 8 USD. It felt great in our hand, and our first bite was met with an excellent crust. The beef was very finely ground, but still had a very nice texture to it. The onion flavour was prominent without becoming overpowering, and harmonized really well with the super creamy and tasty cheese that was melted to perfection. The potato bun they’d used for this time was a bit big, and a double patty burger would have had better ratios. But we still applaud the political reasons behind switching to a new bun, and fully respect the decision. Overall our Oklahoma Smash was a bit too soft, and the pickles we got weren’t enough to counteract this.
George Motz serves a great burger at a furious pace, and it’s an amazing experience that’s worth queuing for. And we’re looking forward seeing him do his thing at his upcoming restaurant in Brooklyn as well.