Gotham Burger Social Club grundades redan 2013 för att recensera hamburgare, men efter ett tag började Mike Puma servera burgare på olika popups. Hösten 2023 slog de äntligen upp dörrarna till sin första riktiga restaurang på Lower East Side i New York, och nu har de finns även på Threes Brewing i Brooklyn. Vi besökte den stilrena restaurangen på Manhattan, som bjöd på mycket ljusinsläpp och ett stort, öppet kök. De serverar en sorts burgare, där du själv får välja ingredienser. Vi testade beställde två Double Gotham Smash för 14 dollar (150 kronor) styck; en ”plain” med bara ost och en ”fully loaded” med ost, stekt lök, egengjorda pickles, jalapeños, senap, ketchup och club-sås. Alla burgare steks enligt Oklahoma Smash-tekniken, där löken steks in i köttet. Pommes frites, lökringar och friterade pickles kostade 4,25, 6,5 respektive 8 dollar (45, 70 och 80 kronor) styck.
Allt såg otroligt inbjudande ut. Stekytan på de dubbla 85-gramsköttpuckarna var fantastisk och första tuggan bjöd på möra patties med en härligt djup köttsmak. Vi såg att de penslade köttet med något när det stektes, men detta var tydligen en hemlig ingrediens. Oavsett vilket så smakade köttet himmelskt. Löksmaken var också tydlig utan att vara för påträngande. Brödet var helt okej rostat, även om vi gärna hade mått bra av lite mer textur på insidan. Plain-burgaren var otroligt god med sina rena smaker, men den var också ganska mjuk. Picklesen och jalapeñosen i vår fully loaded gav burgaren en superintressant textur, och vi uppskattade både dillsmaken och hettan från dessa ingredienser. Den hade en utmärkt proportion mellan ingredienserna och den goda burgardressingen kompletterade allt riktigt fint. Alla tillbehören var välfriterade och att doppa våra friterade pickles i buffalo blue-såsen var magiskt.
Gotham Burger Social Club har gjort sina superenkla burgare till något unikt, och serverar några av de bästa smashburgarna vi har ätit i New York.
In English
Gotham Burger Social Club was founded back in 2013 as a burger review outlet, but after a while Mike Puma started serving burgers at various pop-ups. In the autumn of 2023, they finally opened the doors of their first restaurant on New York’s Lower East Side, and now they also have a location at Threes Brewing in Brooklyn. We visited their stylish Manhattan restaurant, which had lots of natural light and a large, open kitchen. They serve one kind of burger, where you get to choose the toppings yourself. We tried two Double Gotham Smash for 14 USD each; one ”plain” with just cheese and one ”fully loaded” with cheese, fried onions, homemade pickles, jalapeños, mustard, ketchup and club sauce. All their burgers are done using the Oklahoma Smash technique, where the onions are fried into the meat patty. We also ordered fries (4.25 USD), onion rings (6.5 USD) and fried pickles (8 USD).
Everything looked incredibly inviting. The crust on the double 85-gram beef pucks was fantastic and our first bite offered tender patties with a deliciously deep meaty flavour. We saw that they brushed the patties with something as they were being cooked, but this was apparently a secret ingredient. Either way, the patties tasted heavenly. The onion flavour was also distinct without being too intrusive. The buns were decent toasted, although we would have liked a bit more texture on the inside. The plain burger was incredibly nice with its clean flavours, but it was also quite soft. The pickles and jalapeños in our fully loaded gave the burger a super interesting texture, and we appreciated both the dill flavour and the heat from these toppings. Everything was excellently balanced and the tasty sauce complemented everything nicely. All the sides were well-cooked and dipping our fried pickles in the buffalo blue sauce was magical.
Gotham Burger Social Club have made their super simple burgers into something unique, serving some of the best smash burgers we’ve had in New York.