George Motz är ett av världens främsta namn inom hamburgervärlden, som efter 2004 års dokumentär Hamburger America blev USA:s ledande burgarkonnässör. Han körde tidigare popups världen över med sin signaturburgare George Motz Oklahoma Smash, men nu har han slagit upp portarna till sin första riktiga restaurang: Hamburger America. Menyn är enkel i klassisk diner-stil, där olika lokala burgarspecialiteter läggs till då och då. Vi besökte dem en kvart innan öppning och det var redan kö. Hamburger America tar inga bordsbokningar och halva upplevelsen är att sitta vid bardisken för att se maten tillagas.
Lokalen var fylld av doften av stekt lök, och vi beställde en dubbel George Motz’s Fried Onion Burger med löksmashat kött, ost och dillpickles på sidan, en dubbel The Classic Smash Burger med kött, ost, tärnad lök, dillpickles och senap för 11,50 dollar (125 kronor) styck, patty melten The Chester för 8 dollar (90 kronor), en Hot Ham Sandwich för 7 dollar (80 kronor) och pommes frites för 4,25 dollar (50 kronor). Burgarna presenterades opretentiöst på papptallrikar. Köttet hade en härlig crust och var otroligt mört. Potatisbrödet var perfekt rostat med en härlig gyllenbrun och krispig insida. Fried Onion Burger var helt magisk; vi såg hur de varsamt vände löken ett varv, vilket resulterade i en välstekt smak utan några som helst brända toner. Det var dock lite snålt med bara två picklesskivor vid sidan om. Classic Smash saknade dock lite krispighet och sötma, och picklesen var lite för tunt skurna. The Chester hade bäst textur men hade passat bättre som en dubbelburgare och skinkmackan var ganska god, men vi hade nog hellre ersatt pommes fritesen mot en efterrättspaj.
Hamburger America serverar fenomenala burgare, och det det enda tråkiga var att vi stressades ut från restaurangen för att ge plats åt nästa sällskap så fort vi ätit upp. Men vi förstår, alla vill ju se showen.
In English
George Motz is one of the world’s leading burger personalities, becoming America’s leading expert after his 2004 documentary Hamburger America. He used to run pop-ups around the world with his signature burger, George Motz Oklahoma Smash, but now he has opened the doors to his first restaurant: Hamburger America. The menu is simple in the classic diner style, with various local burger specialities added from time to time. We arrived 15 minutes before opening and there was already a queue. Hamburger America don’t take reservations and half the experience is sitting at the bar watching all the food being cooked.
The venue was filled with the smell of fried onions, and we ordered a double George Motz’s Fried Onion Burger with onion smashed patties, cheese and dill pickles on the side, a double The Classic Smash Burger with beef, cheese, diced onions, dill pickles and mustard for 11.50 USD each, The Chester patty melt for 8 USD, a Hot Ham Sandwich for 7 USD and fries for 4.25 USD. Our burgers were presented unpretentiously on paper plates. The meat had a lovely crust and was incredibly tender. The potato bun was perfectly toasted with a lovely golden brown and a crispy interior. The Fried Onion Burger was absolutely magical; we saw how they gently turned the onions on the griddle, resulting in a well-charred flavour with no burnt notes whatsoever. However, it was a little stingy with only two pickle slices on the side. The Classic Smash lacked a bit of crunch and sweetness, and the pickles were slightly too thinly sliced. The Chester had the best texture but would have been better suited as a double burger and the ham sandwich was quite nice, but we would actually have preferred some pie instead of the fries.
Hamburger America serve phenomenal burgers, and the only downside was that we were rushed out of the restaurant to make room for the next party as soon as we finished eating. But we get it, everyone wants to see the show.