I det hippa området Meatpacking District i New York ligger Pastis, en fransk bistro som lockar till sig såväl kändisar som hungriga New York-bor. Vi gled in mitt under middagsruschen utan bordsbokning, men lyckades ändå få den sista sittplatsen i baren. Vi beställde den enda burgaren de hade på menyn, en Cheeseburger à la Américaine för 27 USD (285 kronor). Den innehöll två köttpuckar, ost, rödlök, pickles och deras egen specialsås, och i priset ingick desssutom en rejäl portion pommes frites.
Pulsen var hög i restaurangen och trots att det var fullt så anlände vår mat relativt fort. Burgaren låg bredvid ett berg av pommes frites, och såg smått magnifik ut. Vid första tuggan möttes vi av en härlig köttsmak, och båda köttpuckarna var perfekt tillagade med en rejäl stekyta och en lätt röd kärna. Osten var härligt smält och tillförde en trevlig krämighet och det fluffiga, sesamtoppade brödet hade en härligt nötig smak som inte tog överhanden. Såsen påminde om en klassisk hamburgerdressing, men lyfte smakerna fint tillsammans med den otroligt tunt skurna rödlöken och picklesen. Proportionerna mellan de olika ingredienserna och dess texturer samspelade utmärkt och lät allt ta sin rätta plats. Pommes fritsen var perfekt friterade, och vi åt upp varenda en.
Vi har nästan inget att anmärka på Pastis burgare, och de är ett näst intill oumbärligt besöksmål. Se bara till att boka bord i förväg, såvida du inte vill slåss om hoppet på en barstol.
In English
Pastis can be found in New York’s hip Meatpacking District, and this french bistro is popular among both celebrities and hungry locals. We visited them during their hectic dinner service without a reservation, and thankfully managed to nab the last bar stool. We ordered the only burger on the menu, the Cheeseburger à la Américaine for 27 USD. It contained two beef patties, cheese, red onions, pickles and their special sauce, and came served with french fries.
Even though the restaurant was very busy, our meal arrived relatively quickly. The burger sat beside a large order of french fries, and looked quite marvellous. Our first bite revealed an amazing beefiness, and the patties had been cooked expertly with a satisfying crust and a slightly red centre. The cheese had melted nicely, adding a velvety texture and the fluffy sesame coated bun was subtly nutty, without being overpowering. Their secret sauce reminded us of a classic burger sauce, and worked great with the pickles and super thinly sliced red onion. We found that the proportions and textures worked excellently with each other, creating distinct flavours that didn’t take over. The french fries were perfectly cooked as well, and we finished each and every one of them.
Pastis’ burger was practically flawless, making a visit almost unmissable. Just make sure you make reservations in advance, as those barstools will fill up fast.